Att sälja - Åhmanmakleri.se
Sälja

NÄR DU SKA SÄLJA DIN BOSTAD

Att sälja sin bostad är ett stort steg i livet. Därför är valet av mäklare viktigt, ja till och med avgörande för hur din bostadsaffär ska bli. Som Norrtäljes mest rekommenderade mäklarkontor 2019-2021 levererar vi en hög kvalitet och stort engagemang, alltid med målet att göra dig som säljare så nöjd att du vill rekommendera oss vidare. Vi har en lång erfarenhet i branschen och ett stort kontaktnät.

Kostnadsfri värdering, homestyling, proffsfotograf och en unik tjänst är andra saker vi erbjuder. Går du i säljtankar? Tveka inte att kontakta oss på 0176-185 00. Från det att du första gången börjar fundera på en ny bostad till det att du köper ditt drömboende är det många steg. Precis som när du köper en ny bostad så innebär det ofta att en hel del känslor är inblandade när du säljer ditt befintliga boende. För en del är försäljningen förenat med entusiasm och drömmar om framtiden medan det för andra kan ligga en sorg bakom. En del tycker att det är spännande medan andra tycker att det är nervöst och läskigt. Oavsett skede i livet kan vi på Åhman Mäkleri med vår långa erfarenhet hjälpa till att sälja din befintliga bostad på ett engagerat och tryggt sätt. Många frågor dyker också upp under resans gång och för att försöka förenkla har vi sammanställt en enkel säljguide.

 

Vi på Åhman Mäkleri är måna om att den ska hålla högsta kvalitet

 

Mäklarens roll vid en försäljning

Till att börja med vill vi klargöra mäklarens roll. Mäklaren ska vara en opartisk länk mellan säljaren och köparen.

 

Val av mäklare

Som vi tidigare nämnt kan valet av mäklare vara direkt avgörande för hur lyckad din bostadsförsäljning blir. Många pratar om att det handlar om tur när man säljer sin bostad. Som säljare kan du skapa dig den turen genom att välja rätt mäklare från första början. Det är lätt att välja mäklare utifrån arvode eller värdering men vårt råd till dig är att vara omsorgsfull i ditt val av mäklare. Idag kan du läsa på och få mycket information redan innan du träffar mäklaren. Vem har flest och bäst rekommendationer? Vem förmedlar flest av den bostadstyp som du har? Och vem förmedlar oftast i ditt område? Välj en mäklare som du har förtroende för och som kan guida dig hela vägen.

Tack vare fokus på hög kvalitet och engagemang samt en erfarenhet från olika typer av marknader har vi på Åhman Mäkleri en gedigen förhandlingsvana. Vi vet därför att vi kan påverka att just din bostadsaffär blir lyckad. Rådande marknad ställer krav på mäklarens skicklighet, något vi kan konstatera att vi har då flera av mäklarna tillhör kommunens mest omtyckta och rekommenderade och har gjort det över tid.

Träffa mäklaren

När du valt ut en eller flera mäklare är det också dags att träffas, antingen på mäklarens kontor eller mest vanligt bostaden. Vi värderar då bostaden, förklarar hur försäljningsprocessen går till och tar fram det bästa upplägget, tillsammans med dig som säljare, för just din försäljning.

 

Homestyling

Det viktigaste för en försäljning är förberedelserna. Därför är det viktigt att tänka igenom vad man kan göra med sin bostad. Vi kommer med små enkla tips inför både fotografering och visning, allt för att presentera bostaden på bästa sätt. Det är ofta de små detaljerna som gör stor skillnad för försäljningen. Anlitar du oss på Åhman Mäkleri ingår det en timmes fri konsultation med vår egna stylist, Ellen. Vill du som kund även ha hjälp med att möblera upp bostaden inför fotografering och visning sker detta mot separat prislista. Kontakta oss så berättar vi mer.

 

Proffsfotograf

Presentationen av bostaden är oerhört viktig och första intrycket kan vara direkt avgörande. Vi på Åhman Mäkleri är måna om att den ska hålla högsta kvalitet, därför arbetar vi enbart med de bästa bostadsfotograferna som går att anlita i Norrtälje. (Vi har tillsammans med dem också tagit fram ett fotomanér då vi vill förmedla en naturlig värme i bilderna jämfört mot de annars ljusa, avskalade bilderna som är vanliga i branschen. För oss är det viktigt att bilderna är representativa för bostaden).

För den som vill komplettera sin bostad med något mer än vanliga bilder finns tillvalspaket som exempelvis innefattar film av bostaden, drönarbilder eller så kallade skymningsbilder.

 

Informationssamling

Inför försäljningen kommer ansvarig mäklare vilja samla information om din bostad. Är det en fastighet önskas ritningar, eventuella skriftliga pantbrev, dokument om eventuella servitut och gemensamhetsanläggningar. Bor du i en bostadsrätt önskas bland annat ritningar, senaste årsredovisningen, stadgar och månadsavi. Ju mer fakta som finns dokumenterat desto bättre!

Bostadsbeskrivning

När bilderna är tagna arbetar ansvarig mäklare fram en beskrivning av din bostad och en presentation träder fram tillsammans med bilderna som är tagna. Innan annonsen publiceras så är det viktigt för oss att ni som säljare har läst igenom och godkänt både text och bilder. Kontrollera noga de uppgifter som du lämnar eller godkänner till mäklaren, det är du som säljare som ansvarar för riktigheten i uppgifterna. När annonsen är godkänd publiceras bostaden på Internet. Vi arbetar även fram en broschyr, som delas ut till spekulanterna, där vi presenterar bostaden. Även här är kvalitet viktigt för oss och därför har vi valt att trycka våra broschyrer hos tryckeri istället för att skriva ut på vår egen skrivare.

(Materialet som vi tar fram ska skapa trygghet för spekulanterna och underlätta när de tar beslut om en av livets största affärer.)

Marknadsföring och försäljning

I samband med förberedelserna lägger vi upp en plan för hur vi ska marknadsföra din bostad. Idag ser de flesta spekulanterna bostaden via Internet, antingen via Hemnet eller sociala medier. Vi kompletterar upp annonsering på Internet med annons i Norrtelje Tidning och utskick till boende i närområdet – helt plötsligt vill någon förändra sitt boende men trivs bra i området eller så känner någon granne någon som vill flytta dit, då vill vi nå ut även till dem. Vi arbetar dessutom väldigt aktivt med tidigare visningsbesökare vilket ibland leder till att din bostad inte ens kommer ut på den öppna marknaden, så kallad underhandsförsäljning.

 

Visning

Nu är det dags för visning! En av de absolut viktigaste punkterna under hela försäljningen. Här är det mycket viktigt att en grundläggande städning har genomförts innan. Vi arbetar generellt med öppna visningar på våra bostäder som vi förmedlar. Då det idag är fler och fler som inte kan komma på de öppna visningarna arbetar vi väldigt aktivt med bokade visningar, dessa blir mer personliga och kunden kan gå igenom bostaden i den takt som den önskar och kan också enklare ställa frågor till mäklaren.

 

Budgivning

Om det är fler än en spekulant som är intresserad av bostaden uppstår det i regel en budgivning. Det finns inga i lag bestämda regler för hur en budgivning ska gå till och budgivningen kan ske på olika sätt. Det finns olika varianter av budgivning, sluten budgivning eller öppen budgivning. Det är du som säljare som i samråd med mäklaren bestämmer vilken av varianterna som ska användas. Det som nästan alltid används är en öppen budgivning, vilket innebär att mäklaren löpande redovisar högsta budet till dig som säljare och till spekulanterna. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra.

Som säljare är du aldrig juridiskt bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den. Du har alltid fri prövningsrätt vilket innebär att du som säljare inte behöver sälja till den som lagt det högsta budet. Innan ett avtal är undertecknat av alla köpare och säljare har inget bindande avtal träffats. Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av alla parter måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till dig som säljare, även om buden inte lämnas på det sätt som bestämts. Det är bara du som säljare som kan besluta om ett bud av någon anledning ska väljas bort, det kan inte mäklaren göra. Efter avslutad budgivning lämnas budgivningslistan över till säljare och slutlig köpare. Listan innehåller namn och kontaktuppgifter till samtliga budgivare, vilka bud som är lagda och vid vilken tidpunkt. Budgivare kan därför inte vara anonyma (men kan lägga bud via ombud, då är det ombudets kontaktuppgifter som lämnas ut.)

Avtal

När du och köparen har kommit överens om priset är det dags att genomföra bostadsaffären genom att skriva ett avtal. När du säljer en bostadsrätt skriver du under ett överlåtelseavtal och när du säljer en fastighet används ett köpekontrakt. Oavsett vilken typ av bostad du säljer så är det viktigt att komma ihåg att försäljningen är giltig först när samtliga säljare och köpare har undertecknat avtalet. Ett muntligt eller skriftligt löfte att sälja eller köpa är alltså inte bindande.

När du säljer en bostadsrätt så är köpet beroende av att köparen godkänns som medlem i bostadsrättsföreningen. I samband med avtalet skriver köparen under en medlemsansökan som skickas till föreningens styrelse tillsammans med avtalet.

I samband med avtalet erlägger också köparen en handpenning och kommer överens om tillträdesdag. Handpenningen är i regel på 10 % av köpeskillingen och generellt har köparen en vecka på sig att betala in handpenningen.

Tillträdesdag

På tillträdesdagen ska slutligen nycklarna och allt som hör till bostaden lämnas över till köparen. Innan tillträdesdagen rekommenderar vi på Åhman Mäkleri alltid att säljare och köpare träffas i bostaden och går igenom flyttstädningen tillsammans. På tillträdesdagen träffas man nästan alltid på mäklarens kontor och då är också köparens bank involverad för att kunna lösa dina lån och föra över pengar till dig som säljare. När hela köpeskillingen är erlagd och banken har bekräftat detta så lämnar du över nycklarna och köparen kan flytta in!

Inför tillträdesdagen är det en rad saker att tänka på, bland annat; flyttanmälan/adressändring, säga upp elavtal, säga upp hemförsäkring samt andra eventuella avtal (exempelvis fiber). Fråga din mäklare så kan denne komma med mer tips inför flytten.

 

Skatteberäkning

Året efter du skrivit köpekontrakt på din bostad ska försäljningen redovisas i självdeklarationen. Att deklarera en försäljning av en bostad kan vara både svårbegripligt och tidskrävande. Efter avslutad affär erbjuder vi dig hjälp med uträkning av skatten samt deklarationsblankett för försäljningen av bostaden.

SÄLJA

FUNDERAR DU PÅ ATT SÄLJA?

Kostnadsfri värdering, homestyling, proffsfotograf och en unik tjänst är tjänster vi erbjuder. Går du i säljtankar? Tveka inte att kontakta oss på 0176-185 00 eller via formulär nedan.

Tack

för att du kontaktar oss.
Vi hör av oss till dig snarast möjligt
för ett förutsättningslöst möte.

Hälsningar från oss på Åhman Mäkleri